10 snabba tips för bättre bilder

Här kommer 10 tips om hur du kan utveckla ditt fotograferande. Tipsen i denna bloggpost handlar inte om teknik eller hur du ska hantera din kamera. Det finns gott om sådana tips på nätet. Jag har försökt sammanfatta vad som jag tycker är viktigt i mitt fotograferande. Jag påstår inte att min väg är den enda vägen utan det finns lika många sätt som det finns fotografer att skapa fantastiska bilder.

Tips 1, Ljuset

Ljuset är det mest fundamentala att skapa en stämning i bilden. Om det går så undvik att fotografera när solen står som högst på himlen. Då blir kontrasterna stora med utfrätta högdagrar och hårda skuggor som följd. Det går att med t.ex. ett vitt paraply att dämpa ljuset på dagtid, te.x. vid makrofotografering.

Lättast är att fotografera när solen går ner på kvällen. Vintertid är perfekt då solen går ner ganska tidigt i vårt avlånga land. Porträtt i solnedgång kan bli helt fantastiska.

Glöm inte heller morgonljuset. Ofta på hösten och våren med dimma och fukt i luften kan bilderna bli “trollsk” i sin karaktär. Det kan vara värt att kliva upp fem på morgonen men gör lite research innan så du vet vilka motiv du är ute efter då man har en begränsad tid på sig innan solen går upp.

Tips för bättre bilder - Landskap

Tips 2, fokus

Tänk ut vad du vill lyfta fram i bilden. Arbeta med skärpa och oskärpa för att lyfta fram just den detalj du vill ska ha fokus. Tänk på bakgrunden!! Våga välja bort. Du vill ha så få saker som stör huvudmotivet som möjligt. Om bakgrunden är rörig, jobba med skärpedjupet eller flytta dig i en annan vinkel där bakgrunden är mer homogen.

Skärpedjupet är hur långt i djupled ett motiv har skärpa. Ju kortare skärpedjup, ju mindre kommer bakgrunden att störa. Det tar ett tag att lära sig, så experimentera genom att t.ex. ta ett porträtt i olika skärpedjup och se själv skillnaden. Skärpedjupet ställer du in med bländaren. På de flesta kameror heter läget “A” (Aparture = “Bländare”), bländar prioriterat läge. Ju lägre tal, t.ex. 3.5 ju mindre skärpedjup och därmed en mer “suddig” bakgrund. Om du har tillgång till ett kortare tele-objektiv så använder du detta med fördel för att få fina bakgrunder.

4S0U1394_FN

Tips 3, Tredjedelsregeln

Om du inte använder något annat tips som jag skriver här så är detta du behöver komma ihåg. Det finns massor av matematisk teori kring det så kallade “gyllene snittet” men det får du slå upp på nätet själv.

Tänk dig att du delar in sökaren/bilden i tre delar på bredden och tre delar på höjden. Där linjerna korsas ska du sätta huvudmotivet. Undvik att sätta motiv precis i mitten. Se bilden nedan där jag lagt måsen i en av dessa korsande punkter!

diverse-1158_v1

För porträtt kan du sätta ögonen i övre linjen. I landskapsbilder kan du lägga horisonten antingen i övre eller undre linjen.

Tips 4, Ta många bilder

Med digitaltekniken kom möjligheten att ta många bilder utan att ha dyra omkostnader för film och framkallning. Använd denna möjlighet till din fördel. Fotografera ditt objekt från olika vinklar: under ifrån, över ifrån, nära, långt bort, i olika kompositioner etc. Jag vet att det finns många som tycker att “riktiga fotografer” inte håller på med sånt där, precis som det spelar någon roll hur man får fram en bra bild. Jag tror det är en myt att vissa fotografer bara “ser” exakt hur man vill fotografera sitt objekt. Det är ofta att mina bästa bilder har 5-10 mindre bra syskon som inte längre finns på min hårddisk.

Tips 5, Titta på andras bilder

Använd fotosajter eller bloggar, hemsidor från fotografer du gillar. Ta fram bilder du gillar. Fundera och skriv ner “varför” du gillar dom. Försök inspireras genom att “härma” ett uttryck etc. Detta är ett bra sätt att forma ditt eget uttryck. Vilken fotograf vill du vara? Själv började jag med fotosidan.se och photo.net.

Tips 6, Våga få och ge kritik på bilder

Många av fotosajterna har möjlighet att ladda upp fotografier och begära att få kritik på sina bilder. Det kan vara väldigt lärorikt att både få men också att ge kritik. Detta är ett bra sätt att öva upp ditt bildseende. Var beredd att andra kanske inte ser det du ser. Ha ett öppet sinne och ta till dig det du verkar vara vettigt.

Tips 7, Gå med i en fotoklubb

Internet i all ära, men inget går upp mot att träffa andra med samma intresse för fotografering, IRL :). Lär och inspireras av mer erfarna fotografer. Kanske din klubb anordnar fotoutflykter där ni tillsammans åker och fotograferar på ett gemensamt ställe. Det är jättespännande att se vad andra åstadkom för bilder. Delta gärna i klubbens egna eller andra tävlingar. Man måste inte vara “proffs” för att tävla och kul är det.

Tips 8, Lär dig att redigera foton

Större delen av alla foton som du ser på nätet är fotoredigerad på något sätt. Det finns allt från gratis program till Photoshop CS serien. Photoshop Elements är ett jättebra alternativ som inte kostar så mycket pengar. Detta bör du kunna som fotograf för att få till “det där lilla extra” i dina bilder.

  • Lär dig spara bilderna i ett format som passar skärm/webb
    • För att kunna visa dina bilder måste upplösningen vara anpassad för att visas på skärm. De flesta fotoredigeringsprogram har möjligheten att spara bilden i en annan upplösning.
  • Lär dig att skärpa bilderna
    • Alla bilder mår bra av lite extra skärpning. Framförallt när man har skalat ned bilden till skärmens upplösning går viss skärpa förlorad. Detta bör man kompensera genom att skärpa bilden. Här är moderskeppet.se tips för att skärpa bilden. Försiktig bara så att du inte skärper dina bilder för mycket.

Tips 9, Lär dig om komposition

När du kommit en bit i ditt fotograferande och vill utvecklas vidare så rekommenderar jag att lära dig om komposition. Detta kan verka lite svårt i början men det är absolut värt att kolla upp. Det finns mycket på nätet beskrivet i ämnet så jag tänker inte själv beskriva detaljerna här. Du kan själv googla på “bild komposition” så hittar du massor av tips. Här är några länktips.

TIPS 10, Strunta I tips och regler

När du blivit bekväm med ditt fotograferande och kanske vet vilket uttryck du vill uppnå som fotograf så är det dags att helt enkelt lita på magkänslan. Lita på ditt eget seende vad som är bra eller mindre bra för dig. Man kan helt enkelt säga:

En bra fotograf vet när man ska använda reglerna. En bättre fotograf vet när man ska bryta mot dom Ler

Ha det gott och lycka till!

Om Tomas Hellström

Jag heter Tomas hellström och började fotografera 2004 efter att inköpt en Canon EOS 350D. ...och många timmars fotograferande och plöjande av Photoshop kurser på nätet så kan jag bara konstatera att fotograferandet är en mycket stor del av mitt liv. Jag tycker att fotografi har så många dimensioner. seendet, tekniken, redigering och utskrifter. Jag tillhör den skara som tycker att ett fotografi får se ut precis som helst om det väcker en känsla hos mig. Jag hoppas att några av mina bilder har väckt en känsla hos dig eller att något inlägg gett dig ny kunskap. Då skulle jag bli mycket glad.
Detta inlägg var postad i Fotoskola. Bokmärk med följande permanenta länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.