I väntan på D800

D800_24_120_front34r

Varför inte prata lite fotoprylar Smile.

Jag har beställt den nya Nikon D800. Den verkar vara hur cool som helst. Jag byter system från Canon av olika anledningar.

Främst tror jag att D800 kommer att passa “mitt” fotograferande perfekt genom att:

  • “Full frame” ger möjlighet till kortare skärpedjup
  • 36 MP, kanske inte är så nödvändigt dock ger det beskärningsmöjligheter med hög kvalité
  • Samma autofokussystem som D4
  • Samma mätsystem som D4. Nikon trycker ditt sitt bästa system både för fokus och ljusmätning
  • HD Video är ett outforskat område som kan komplettera mitt stillbildsfotograferande på sikt
  • 4 bilder per sekund är OK dock kommer jag sakna 1d mark III för fågelfoto. Vi får se hur 6 bilder per sekund fungerar i DX läge med grepp. Trots allt så får man 15 MP plus 1.5 ggr “förstoring”.

Varför inte 5d Mark III då? Ja olika anledningar. Jag tycker att den främsta anledningen är bildkvalité på ISO 1600 och mindre. När jag tittar på bildfilerna som skapas från D800 NEF och leker med dessa i Lightroom 4 så är jag förbluffad över vilken fantastisk bildkvalité som erbjuds. Bilderna har en “krämig” look som jag älskar. Det dynamiska omfånget är otroligt. Man kan trolla fram saker i skuggorna som såg helt svart ut. Även ISO prestandan verkar bli riktigt bra fast då kanske man inte kan räkna med lika hög praktisk upplösning. Efter ISO 1600 tycker jag att kamerorna är hyfsat lika. Kanske 5D3 är lite vassare tom. Jag hade ändå tänkt gå ned till bländare 2.8 på objektiven 24-70 och 70-200 så ett objektivbyte hade ändå varit på gång.

Detta är mitt personliga val och utgår subjektiv från min upplevelse. Allt är inte objektivt när det gäller val av kamera eller annan fotoutrustning.

Det största problemet är väl att det är andra som är lika pigg på denna kamera och väntan kan bli lååååång. Under tiden så slutar ju inte mitt befintliga kamerasystem att fungera. Blir väl lite vårbilder nu…

Den som väntar på något gott väntar “alltid” för länge… Eller hur var det nu?

När jag får mitt nya system kommer jag blogga om bra och mindre bra saker med denna kamera och visa många nya bilder naturligtvis.

Om Tomas

Jag började fotografera 2004 efter att inköpt en Canon EOS 350D. ...och många timmars fotograferande och plöjande av Photoshop kurser på nätet så kan jag bara konstatera att fotograferandet är en mycket stor del av mitt liv. Jag tycker att fotografi har så många dimensioner. seendet, tekniken, redigering och utskrifter. Jag tillhör den skara som tycker att ett fotografi får se ut precis som helst om det väcker en känsla hos mig. Jag hoppas att några av mina bilder har väckt en känsla hos dig eller att något inlägg gett dig ny kunskap. Då skulle jag bli mycket glad.
This entry was posted in Kameror, Nikon, Teknik and tagged , , . Bookmark the permalink.Detta inlägg var postad i Kameror, Nikon, Teknik och taggad , , . Bokmärk med denna permanenta länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.