Teknikens roll i fotograferandet

Jag vill börja med att påstå att fotografer har tagit fantastiska bilder oavsett utrustning från den tid kameran uppfanns tills idag. Så vi behöver inte den modernaste kameratekniken för att ta bra bilder. En av mina bästa bilder har jag tagit med min första digitala systemkamera Canon EOS 350D med kitobjektivet. Då var detta sagt, låt mig nu gå vidare i resonemanget varför teknik är så viktigt! Åtminstone för mig.

För er fotografer som tycker att man ska fotografera i manuellt läge och/eller inte tycker att man ska efterbehandla bilder eller ens beskära dessa då beskärningen ska göras på fältet. “Först då är man en riktig fotograf” kan sluta läsa här Ler.

För mig är lyckan med fotografi två saker. Upplevelsen på plats när man fotograferar, njuta av nuet och fånga ögonblicken på CMOS sensorn. Det andra är att arbeta med bilden tills man uppnår den känsla och utryck man vill förmedla med slutresultatet. Ibland handlar det om att ändra i kompositionen, förbättra skärpan eller minska skärpan. Andra gånger vill man minska brus eller använda mer brus. Ska den vara monokrom eller varför inte förstärka någon färg.

Varför är då bra teknik så viktigt för mig? Jo… Ju bättre teknik, t.ex. snabbare och mer exakt autofokus, bättre ljusmätning, högre känslighet (ISO) till bra kvalité etc ju mindre behöver jag lägga tid att kompensera för kamerans tillkortakommanden och lägga min fokus på vad som händer här och nu och ta bilder. Ju fler pixlar jag har att jobba med desto mer kan jag i efterbehandlingen ändra komposition och ändå bibehålla hög kvalité i utskrift. Ju bättre dynamiskt omfång en sensor har ju mer kan jag rädda skuggor och högdagrar då min kompetens eller kamerans automatik sviker mig.

Här är en bild där definitivt ett förstklassigt autofokussystem och 10 bilder/s hjälpte mig att fånga det exakta ögonblicket jag tyckte var finast. Skulle jag kunnat ta en sådan bild med en annan kamera? Absolut! Det hade dock varit svårare att fånga just denna komposition.

BIF-1885-Edit-3 

Sedan kan man inte få allt. Du får idag inte både 36 MP och 10 bilder/s och kameravärldens bästa ISO egenskaper. Du måste välja den teknik som är rätt för dig.

Jag har beställt min “drömkamera” Nikon D800. Jag känner att denna kamera passar min typ av fotografering bäst. Jag behöver inte kompromissa. Kanske kommer jag sakna 10 bilder/s när jag fotar fåglar. Man kan inte få allt. Ytterst få gånger har jag använt det och då mest för att det varit kul att testa. Jag kommer ha 36 härliga MP då jag behöver beskära i bra ljus eller skala ned för bra ISO egenskaper i dåligt ljus. Jag har marknadens bästa dynamiskt omfång att rädda mina bilder vid behov eller för att helt enkelt skapa ett annat uttryck i bilden.

Här kommer en bild om kunnat tagits med vilken kamera som helst men känns som en “ironisk” avrundning på mitt resonemang. Bilden är tagen med 1d mk III, EF 70-200 4L objektiv men där både brus och “oskärpa” hjälper till att skapa en känsla som jag är ute efter.

namnlöst-9461

Om Tomas Hellström

Jag heter Tomas hellström och började fotografera 2004 efter att inköpt en Canon EOS 350D. ...och många timmars fotograferande och plöjande av Photoshop kurser på nätet så kan jag bara konstatera att fotograferandet är en mycket stor del av mitt liv. Jag tycker att fotografi har så många dimensioner. seendet, tekniken, redigering och utskrifter. Jag tillhör den skara som tycker att ett fotografi får se ut precis som helst om det väcker en känsla hos mig. Jag hoppas att några av mina bilder har väckt en känsla hos dig eller att något inlägg gett dig ny kunskap. Då skulle jag bli mycket glad.
This entry was posted in Fotografi, Kameror, Nikon, Teknik and tagged , . Bookmark the permalink.Detta inlägg var postad i Fotografi, Kameror, Nikon, Teknik och taggad , . Bokmärk med denna permanenta länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.